Brandveiligheidsklassen

Wat is het verschil tussen klasse 1 en klasse II?

Beide zijn classificaties van de verspreiding van vlammen over een bepaald oppervlak, gedurende een brandveiligheidstest (BS 476, deel 7). Zij refereren aan de mate waarin vlammen zich verspreiden over een ontstoken paneel van 900 x 230 mm, gezaagd uit een gelamineerde plaat. Het paneel wordt onder haakse hoeken blootgesteld aan bestraling door een stralingspaneel, waarmee het effect wordt nagebootst van een brand in een naastgelegen wand of plafond. Het paneel wordt aan de heetste zijde aangestoken en mag vervolgens gedurende 10 minuten branden. De verspreiding van de vlammen wordt gemeten langs een lijn van 75 mm vanaf de brandhaard.

Het paneel voldoet aan klasse 1, wanneer de vlammen zich niet verder dan 165 mm hebben verspreid

Het paneel voldoet aan klasse II, wanneer de vlammen zich niet verder dan 215 mm hebben verspreid gedurende de eerste 1½ minuut en niet verder dan 455 mm gedurende de hele test.

Wat is klasse 0?

Klasse 0 is een bouwvoorschrift en geen classificering volgens de British Standard. Voor een certificering volgens klasse 0, moet een proefstuk voldoen aan de eisen van klasse 1 en bovendien voldoen aan de richtlijnen voor brandontwikkeling volgens BS476, deel 6. (Aangezien onze producten aan beide criteria voldoen, duiden wij dit aan als klasse 1/0).
De test uit deel 6 is toegevoegd, omdat uit onderzoek naar de groei van gebouwbranden is gebleken dat de verspreiding van vlammen niet de enige belangrijke factor is. Brandontwikkeling (of de hoeveelheid warmte die aan een brand wordt toegevoegd door de afgestane energie van brandende materialen) is eveneens een factor van belang.

Fenol (Phenclad)

Fenolformaldehydeharsen (fenol) worden al bijna 100 jaar lang commercieel gebruikt. Recente ontwikkeling in de hars-/versnellertechnologie en voortgaande verbeteringen in de productietechnieken van glasvezel maken, gecombineerd met unieke verwerkingsmethoden, de productie van PHENCLAD mogelijk. Dit product is onderworpen aan alle relevante tests, door een internationaal erkend onderzoekscentrum op het gebied van brandveiligheid. Het is een van de effectiefste, cosmetische, BRANDWERENDE plaatmaterialen die momenteel verkrijgbaar zijn, doordat het een verhoudingsgewijs geringe rookontwikkeling heeft en weinig giftige gassen produceert wanneer het wordt blootgesteld aan vuur – ruim binnen de strengste limieten van alle international brandveiligheidsnormen – terwijl de uitstekende mechanische eigenschappen zelfs bij hoge temperaturen behouden blijven.

Phenclad-platen en Fenol antisliptrapbekledingen zijn toegelaten voor gebruik in de Londense metro en voor offshore-installaties.